De start van een nieuw seizoen is altijd al een feest, maar voor de jeugd van damclub RDC was afgelopen vrijdag de start extra feestelijk, want een van Nederlandse professionele trainers, Ester van Muijen, haar moeder is nog van Rijnsburgse afkomst, opende met een leuke training het nieuwe seizoen. 

Het eerste uur legde ze aan de hand van een aantal hele leuke standen de spelregels nogmaals uit. Na de pauze mocht iedereen in de zaal mee raden met een partij van Jan Groenendijk, de Europees en Nederlands Kampioen, hoe Jan die partij zou winnen. Dit was regelmatig hilarisch, omdat kinderen het nu eenmaal anders zien dan een volwassene, maar ook vaak heel leerzaam. Strategie en tactiek gingen hand in hand en zo liet Ester al het moois van het dammen op een begrijpelijke manier aan iedereen zien.

Nadat de jeugd klaar was, was het tijd voor de volwassenen. Allereerst mocht de voorzitter aan het werk, want de kampioen van Rijnsburg, Richard Kromhout die in de feestweek de barrage van Thomas Wielaard had gewonnen, mocht de grote wisselbeker in ontvangst nemen. Deze barrage schijnt ook live op RTV Katwijk geweest te zijn, dus iedereen heeft hier van mee kunnen genieten. Daarna was het tijd voor de winnaars van het Tuincentrum de Mooij zomertoernooi. Vanaf 30 juni tot vorige week werd er gestreden, toch wel verrassend was het, dat Arie Schoneveld hier de eerste prijs voor zich op eiste. Tweede werd wederom Thomas Wielaard en er was een mooie derde prijs voor de voorzitter, Rinus Kromhout.

In de eerste klasse was het Gé Berbee die als winnaar eindigde, voor Alexander Zwanenburg. Derde werd hier Daniël Boom, die zelf dacht dat hij door een nederlaag in de laatste ronde naast het podium was gevallen. Bij de jeugd ging de prijs naar Victor Janson.

Daarna was het tijd om met zijn allen op ludieke wijze nog een aantal potjes te dammen. Met het concept altijd prijs, werd er redelijk ontspannen gespeeld, al wilden de kopstukken natuurlijk voor de eer wel eerste worden. En ja het spreekwoord ging op, want driemaal is scheepsrecht en Thomas Wielaard wist de eerste plek te behalen. Daarom mocht hij als eerste kiezen uit een leuke selectie aan planten van Tuincentrum de Mooij. Maar ook de nummer laatst had nog een leuke plant. Zo ging iedereen met een aardigheid en een leuke avond weer naar huis.